2025-04-29

Konjunkturbarometern april 2025

Oförändrat stämningsläge men större osäkerhet

Barometerindikatorn var i april i stort sett oförändrad och visar på ett dämpat stämningsläge. Hushållens konfidensindikator föll ytterligare medan näringslivet som helhet uppvisade ett oförändrat stämningsläge. Betydligt fler företag än i mars svarar dock att det är svårt att förutse den framtida affärssituationen. Konjunkturinstitutet har inte kunnat observera några tydliga skillnader i svaren från industriföretag eller hushåll före respektive efter Trumps tullutspel den 2 april.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg med 2,9 enheter och pekar på ett normalt stämningsläge. Industriföretagens omdömen om lönsamheten försvagades och ligger på den lägsta nivån sedan mitten av 2020. Över hälften av industriföretagen uppger att efterfrågan begränsar produktionen. Orderingången rapporteras ha ökat på exportmarknaden och varit nära oförändrad på hemmamarknaden de senaste tre månaderna.

Konfidensindikatorn för handeln ökade något i april till 104,1 och uppvisar fortsatt det starkaste stämningsläget bland sektorerna. Företagen är dock fortfarande betydligt mer missnöjda med lönsamheten än normalt. Handelsföretagens förväntningar på försäljningsprisernas utveckling under de kommande tre månaderna steg något ytterligare i april och ligger betydligt över det normala.

Tjänstesektorns konfidensindikator steg marginellt till 98,0. Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet minskade något och har nu legat runt 100 sex månader i följd.

Hushållens konfidensindikator har minskat med drygt 16 enheter under de senaste tre månaderna, vilket både är en kraftig och snabb nedgång. I april försvagades samtliga frågor i indikatorn och hushållen uppvisade en tydligt ökad pessimism om både den egna ekonomin och om Sveriges ekonomi. Den låga nivån på indikatorn visar på ett betydligt mer negativt stämningsläge än normalt. Hushållens inflationsförväntningar på tolv månaders sikt fortsätter att stiga och steg från 9,2 procent i mars till 9,5 procent i april.

Den 2 april gjorde den amerikanska presidenten Donald Trump omfattande uttalanden om nya tullar, vilket bland annat bidrog till ett kraftigt börsfall. Konjunkturinstitutet (KI) har tittat på om det finns skillnader i svar från företagen i tillverkningsindustrin och hushållen som kom in före respektive efter detta datum. KI har inte kunnat observera några tydliga skillnader i svaren före respektive efter den 2 april.

Indikatorer

 

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Diff

Läget

Barometerindikatorn

96,7

95,0

94,8

-0,2

-

Tillverkningsindustri

95,6

96,7

99,6

2,9

=

Bygg- & anläggningsverksamhet

98,4

101,5

100,0

-1,5

=

Handel

108,3

102,8

104,1

1,3

+

Tjänstesektorn

99,7

97,7

98,0

0,3

-

Hushåll

94,5

88,8

81,6

-7,2

--

Läget: ++ Mycket starkt, + Starkt, = Normalt, - Svagt, -- Mycket svagt.

Anm. Medelvärde för samtliga indikatorer är 100 och standardavvikelse 10.

Ingående frågor i Barometerindikatorn, standardiserade nettotal

BI Spindel2504

Anm. De standardiserade nettotalen för frågorna har 0 i medelvärde och 1 i standardavvikelse. Ett nettotal närmare mitten är sämre. Beteckningen -3m och -12m betyder de senaste tre respektive tolv månaderna, +3m och +12m betyder de kommande tre respektive tolv månaderna. Procentandelarna visar sektorernas vikt i Barometerindikatorn.

Frågor som har tagits bort i Konjunkturbarometern

Fyra frågor har slutat att sluta ställas i Konjunkturbarometern. Dessa är:

Sektor

Borttagen fråga

Frekvens

Sista redovisning

Tillverkningsindustrin

Antal produktionsveckor täckta av nuvarande orderstock

Kvartalsvis

April

Tillverkningsindustrin

Hur har företagets konkurrenssituation förändrats de senaste 3 månaderna på hemmamarknaden?

Kvartalsvis

April

Byggsektorn

Antal produktionsveckor täckta av nuvarande orderstock

Kvartalsvis

April

Hushåll

Mot bakgrund av det allmänna ekonomiska läget, hur tycker du att det är att spara för närvarande? Som sparande räknas även minskning av eventuella lån.

Månadsvis

April

En översyn över gemensamma frågor har gjorts på EU-nivå. Där beslutades att åtta frågor skulle sluta rapporteras till EU, då de anses ha begränsat användarvärde i förhållande till uppgiftslämnarbördan. Efter denna översyn har Konjunkturinstitutet (KI) gjort en egen bedömning och kommit fram till att fyra av frågorna har stort värde för flera av våra användare och därför kommer att fortsätta ställas. De fyra frågorna i tabellen ovan bedöms även av KI att ha begränsat användarvärde och kommer därför inte längre att ställas.

SOS Svart Sv Webb 2Liten
Eulogga

I Konjunkturbarometern presenteras resultaten från Konjunkturinstitutets månadsvisa undersökning av företagens respektive hushållens syn på ekonomin. Konjunkturbarometern ingår i Sveriges officiella statistik. Till rapporten för april har företagens svar samlats in 31 mars–22 april. Hushållens svar har samlats in 1 april–15 april.

Aprilundersökningen är en så kallad kvartalsbarometer och innehåller fler frågor än månadsbarometern. I Konjunkturinstitutets statistikdatabas finns alla resultat från Konjunkturbarometern tillgängliga som tidsserier. Konjunkturbarometern är en tendensundersökning och utgör en viktig källa till makroekonomiska prognoser, men utgör i sig ingen prognos.

Konjunkturbarometern har tagits fram under ledning av enhetschef Johan Samuelsson.

Stockholm 29 april 2025


Albin Kainelainen
Generaldirektör

Svag efterfrågan men ökande inflationsförväntningar

Konfidensindikatorn låg i april nära sitt historiska genomsnitt, vilket signalerar ett normalt stämningsläge. Samtidigt är företagens bedömning av efterfrågeläget fortsatt negativ.

Företagen rapporterar en minskning av antalet anställda de senaste tre månaderna. För de kommande tre månaderna väntas personalstyrkan vara ungefär oförändrad.

Efter att ha stigit fyra månader i rad är nettotalet om förväntningar på försäljningspriserna i huvudsak oförändrat i april, men pekar fortfarande i större utsträckning än normalt på prisökningar.

Företagen uppger att bristen på arbetskraft nu är något lägre jämfört med när frågan senast ställdes i januari. Lönsamhetsomdömena är fortsatt låga och är nu så i samtliga sektorer inom näringslivet. Inflationsförväntningarna på tolv månaders sikt har ökat med 1 procentenhet sedan januari och uppgår nu till 2,7 procent.

Indikator och säsongsrensade nettotal

 

Medel

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Läget

Konfidensindikator¹

 

101,1

98,9

99,9

=

Efterfrågeläge²

-17

-27

-27

-28

-

Antal anställda, senaste 3 månaderna

-1

-4

-3

-4

-

Antal anställda, kommande 3 månaderna

0

5

4

1

+

Försäljningspriser, kommande 3 månaderna

12

22

24

23

+

¹ Konfidensindikatorn för näringslivet är en sammanvägning av de frågor som ingår i respektive sektors indikator.
² I efterfrågeläget för totala näringslivet vägs följande frågor ihop: total orderstock och nulägesomdöme (tillverkningsindustri), uppdragsvolym och nulägesomdöme (tjänstesektorn), försäljningssituation och nulägesomdöme (handel) samt orderstock och nulägesomdöme (bygg- och anläggningsverksamhet).

Kvartalsvisa frågor, säsongsrensade nettotal

 

Medel

okt 2024

jan 2025

apr 2025

Läget

Brist på arbetskraft

25

21

23

21

-

Lönsamhet

-4

-16

-16

-15

-

Inflationsförväntningar på ett års sikt

 

1,4

1,7

2,7

 

Normalt stämningsläge inom tillverkningsindustrin

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin gick i april upp med 2,9 enheter till 99,6 och visar nu på ett normalt stämningsläge. Förväntningarna på de kommande månadernas produktion och företagens syn på färdigvarulagrets storlek förklarar uppgången.

Konfidensindikator och ingående frågors bidrag

 

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Diff

Läget

Konfidensindikator

95,6

96,7

99,6

2,9

=

Orderstock, nuläge

-1,7

-1,2

-1,7

-0,5

-

Färdigvarulager, nuläge

0,2

0,6

2,1

1,5

+

Produktionsvolym, kommande 3 månaderna

-2,9

-2,7

-0,9

1,8

-

Anm. Bidrag till indikatorns avvikelse från 100. På grund av avrundning summerar bidragen inte alltid exakt till avvikelsen.

Industriföretagen rapporterar om en minskning i produktionsvolymen de senaste tre månaderna. Samtidigt förväntar sig företagen i något mindre utsträckning än normalt att produktionen kommer att öka de kommande tre månaderna. Företagen uppger i större utsträckning än i mars att det är ganska svårt eller svårt att förutsäga företagets framtida affärssituation.

Orderingången har ökat på exportmarknaden och varit nära oförändrad på hemmamarknaden de senaste tre månaderna. Förväntningarna på orderingången totalt är dystrare än i januari när frågan ställdes förra gången, men företagen förväntar sig ändå i ungefär normal utsträckning ökad orderingång. Kapacitetsutnyttjandet ligger på 82 procent, vilket är något under det historiska genomsnittet. Samtidigt bedömer företagen att nuvarande produktionskapaciteten är mer än tillräcklig.

Företagen uppger i viss utsträckning att försäljningspriserna har minskat de senaste tre månaderna. De är också dystrare än i januari gällande lönsamheten. Försäljningspriserna förväntas i större utsträckning än normalt att öka de kommande tre månaderna, både på hemmamarknaden och exportmarknaden.

Antalet anställda uppges ha ökat de senaste tre månaderna. Anställningsplanerna pekar på i stort sett oförändrad personalstyrka de kommande tre månaderna. En större andel av företagen än normalt upplever brist på någon typ av personal. Över hälften av företagen uppger att otillräcklig efterfrågan är ett hinder för ökad produktion.

 

Svarsdatum i förhållande till tullutspelen

Företagens svar samlas in under de 2 till 3 första veckorna i månaden. Vanligen inkommer hälften av svaren redan de fem första dagarna efter utskick och 75 procent inom nio dagar¹. I april månads undersökning hade 59 procent av företagens svar inom tillverkningsindustri inkommit till och med den 2 april (se diagram 1). Det betyder att en majoritet av företagen besvarade enkäten utan vetskap om de tullar Donald Trump presenterade den 2 april och efterföljande oro på börsen. KI har därför tittat på svar inlämnade före och efter tullutspelen men kan inte uttyda några tydliga skillnader i svaren.

Diagram 1 Inkomna svar i tillverkningsindustri

Tullutspelindustri

Tillverkningsindustri, säsongsrensade nettotal

 

Medel

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Läget

Senaste 3 månaderna

 

 

 

 

 

Produktionsvolym

14

0

4

-5

--

Orderingång hemmamarknad

5

8

5

1

-

Orderingång exportmarknad

10

10

12

16

+

Antal anställda

-5

-2

-2

5

+

Nuläge

 

 

 

 

 

Orderstock

-12

-20

-18

-20

-

Exportorderstock

-7

-17

-17

-16

-

Färdigvarulager

11

10

9

5

+

Kommande 3 månaderna

 

 

 

 

 

Produktionsvolym

21

11

12

18

-

Försäljningspriser hemmamarknad

12

21

21

26

++

Försäljningspriser exportmarknad

5

16

17

18

+

Antal anställda

-8

2

1

-2

+

Kvartalsvisa frågor, säsongsrensade nettotal

 

Medel

okt 2024

jan 2025

apr 2025

Läget

Senaste 3 månaderna

 

 

 

 

 

Produktionskapacitet

9

3

2

2

-

Nuläge

 

 

 

 

 

Produktionskapacitet

10

15

16

21

+

Kapacitetsutnyttjande (%)

84

82

83

82

-

Brist på arbetskraft (%)

33

48

44

42

+

Yrkesarbetare

27

26

27

28

+

Tekniska tjänstemän

20

35

33

35

++

Lönsamhet

-1

-1

-3

-10

-

Kommande 3 månaderna

 

 

 

 

 

Orderingång hemmamarknad

8

11

21

16

+

Orderingång exportmarknad

14

5

28

5

-

Produktionskapacitet

11

7

13

16

+

Optimistisk syn på byggmarknaden på ett års sikt

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet sjönk med 1,5 enheter i april till det historiska genomsnittet 100,0. Bakom nedgången ligger företagens försämrade omdöme om orderstocken. Anställningsplanerna för de kommande tre månaderna är oförändrade jämfört med mars.

Konfidensindikator och ingående frågors bidrag

 

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Diff

Läget

Konfidensindikator

98,4

101,5

100,0

-1,5

=

Orderstock, nuläge

-0,6

0,7

-0,7

-1,4

-

Antalet anställda, kommande 3 månaderna

-1,0

0,8

0,8

0,0

+

Anm. Bidrag till indikatorns avvikelse från 100. På grund av avrundning summerar bidragen inte alltid exakt till avvikelsen.

Byggandet de senaste tre månaderna rapporterats vara närmast oförändrat. Signalerna skiljer sig dock åt. Husbyggarna rapporterar om en minskning medan anläggningsbyggarna i lika stor utsträckning tror på en ökning. Förväntningarna på de kommande tre månaderna visar dock samstämt på ett ökat byggande och byggföretagen ser betydligt mer optimistiskt på utsikterna på byggmarknaden på ett års sikt.

Företagen uppger i högre utsträckning än i mars att orderstocken har ökat de senaste tre månaderna. Störst ökning rapporterar anläggningsbyggarna om. Förväntningarna på de kommande tre månadernas orderstock är optimistiska, framföra allt bland husbyggarna.

Företagen uppger, om än i liten utsträckning, att antalet anställda har ökat de senaste tre månaderna, något de inte gjort sedan oktober 2022. Även anställningsplanerna, som är oförändrade från förra månaden, pekar på en viss ökning i personalstyrkan de kommande tre månaderna.

Bygg- och anläggningsverksamhet, säsongsrensade nettotal

 

Medel

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Läget

Senaste 3 månaderna

 

 

 

 

 

Byggandet

4

1

-2

-1

-

Anbudspriser

-5

-8

-13

-19

-

Orderstock

3

-5

6

17

+

Antal anställda

-4

-6

-3

2

+

Nuläge

 

 

 

 

 

Orderstock

-23

-26

-19

-27

-

Kommande 3 månaderna

 

 

 

 

 

Byggandet

8

23

34

33

+

Anbudspriser

-1

2

17

10

+

Orderstock

9

33

23

42

++

Antal anställda

2

-4

6

6

+

Kvartalsvisa frågor, säsongsrensade nettotal

 

Medel

okt 2024

jan 2025

apr 2025

Läget

Utsikterna på byggmarknaden på ett års sikt

-8

46

46

43

++

Branscher i byggsektorn:

I konjunkturbarometern analyseras SNI 41–42 vilket benämns som bygg- och anläggningsverksamhet. I statistikdatabasen redovisas även SNI 43 och aggregatet SNI 41–43 vilket benämns som byggindustri.

För nuvarande urval är vikterna:

Branch Vikt i byggindustri Vikt i bygg- och anläggningsverksamhet
Husbyggande (SNI 41) 23 % 71 %
Anläggningsverksamhet (SNI 42).¹ 9 % 29 %
Specialiserad byggverksamhet (SNI 43).² 67 % -

¹Här ingår exempelvis anläggningsarbeten som vägar och järnvägar.
²Här ingår exempelvis rivningsarbeten och bygginstallationer som VVS och elinstallationer.

Ökande priser, men dålig lönsamhet

Handelns konfidensindikator gick i april upp något till 104,1, vilket indikerar ett starkare läge än normalt. Företagens bedömning om varulagren bidrog mest till uppgången, medan frågorna om försäljning de senaste tre månaderna respektive kommande tre månader var i stort sett oförändrade.

Konfidensindikator och ingående frågors bidrag

 

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Diff

Läget

Konfidensindikator

108,3

102,8

104,1

1,3

+

Försäljningsvolym, senaste 3 månaderna

1,3

0,4

0,9

0,5

+

Varulager, nuläge

5,6

1,5

2,4

0,9

+

Försäljningsvolym, kommande 3 månaderna

1,4

0,8

0,8

0,0

+

Anm. Bidrag till indikatorns avvikelse från 100. På grund av avrundning summerar bidragen inte alltid exakt till avvikelsen.

Företagen uppger i något mer än normal utsträckning att försäljningen har ökat de senaste tre månaderna. De förväntar sig även i något högre utsträckning än normalt att försäljningen kommer att öka de kommande tre månaderna. Företagen är missnöjda med sin försäljningssituation för närvarande, samtidigt som de är något mindre optimistiska än normalt gällande försäljningssituationen på sex månaders sikt. Handelsföretagen uppger i större utsträckning än i mars att det är ganska svårt eller svårt att förutse företagets framtida affärssituation.

Varuinköpen uppges i något över normal utsträckning ha ökat de senaste tre månaderna och även de kommande tre månaderna uppger företagen i normal utsträckning att de kommer att öka varuinköpen. Företagen uppger i något lägre utsträckning än normalt att varulagren är för stora.

Antalet anställda uppges ha varit i stort sett oförändrat de senaste tre månaderna. Anställningsplanerna pekar på minskad personalstyrka de kommande tre månaderna. Ungefär vart tionde handelsföretag uppger att de har brist på arbetskraft, vilket är i linje med det historiska medelvärdet.

Försäljningspriserna uppges i större utsträckning än normalt ha ökat de senaste tre månaderna. Företagen förväntar sig i betydligt större utsträckning än normalt att priserna kommer att öka de kommande tre månaderna. Samtidigt är företagen i betydligt större utsträckning än normalt missnöjda med lönsamheten.

Handel, säsongsrensade nettotal

 

Medel

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Läget

Senaste 3 månaderna

 

 

 

 

 

Försäljningsvolym

24

30

26

28

+

Antal anställda

2

0

1

-1

-

Nuläge

 

 

 

 

 

Försäljningssituation

0

-8

-12

-13

-

Varulager

23

10

19

17

+

Kommande 3 månaderna

 

 

 

 

 

Försäljningsvolym

37

42

40

40

+

Försäljningspriser

21

36

43

46

++

Inköp av varor

20

24

15

19

-

Antal anställda

7

8

-2

-4

-

Försäljningssituation om 6 mån

37

49

38

33

-

Kvartalsvisa frågor, säsongsrensade nettotal

 

Medel

okt 2024

jan 2025

apr 2025

Läget

Försäljningspriser, senaste 3 månaderna

15

12

20

28

+

Brist på personal, nuläge

13

9

17

12

-

Lönsamhet, nuläge

-7

-20

-22

-19

--

Brancher i handeln:

För nuvarande urval är vikterna:

Branch Vikt i handeln
Handel med motorfordon (SNI 45) 7 %
Partihandel (SNI 46) 28 %
Dagligvaruhandel (SNI 47.11 + 47.2) 24 %
Sällanköpshandel (SNI 47.19 + 47.4–9) 39 %
Detaljhandel med drivmedel (SNI 47.3) 2 %

Lägre förväntningar på efterfrågeutvecklingen på sex månaders sikt

Konfidensindikatorn för tjänstesektorn steg marginellt i april till 98,0. Uppgången förklaras av att tjänsteföretagens förväntningar på efterfrågeutvecklingen på tre månaders sikt har ökat något, vars nettotal nu ligger i nivå med det normala.

Konfidensindikator och ingående frågors bidrag

 

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Diff

Läget

Konfidensindikator

99,7

97,7

98,0

0,3

-

Företagets verksamhet, senaste 3 månaderna

-0,3

-1,3

-1,3

0,0

-

Efterfrågan, senaste 3 månaderna

-0,5

-0,7

-0,7

0,0

-

Efterfrågan, kommande 3 månaderna

0,4

-0,3

-0,1

0,2

=

Anm. Bidrag till indikatorns avvikelse från 100. På grund av avrundning summerar bidragen inte alltid exakt till avvikelsen.

Tjänsteföretagen svarar i lägre utsträckning än normalt att deras verksamhet har förbättrats de senaste tre månaderna. Efterfrågan rapporteras ha ökat de senaste tre månaderna, men även denna fråga ligger under det historiska genomsnittet. Förväntningarna på efterfrågan på tre månaders sikt är oförändrat optimistiska medan förväntningarna på efterfrågeutvecklingen på sex månaders sikt har sjunkit förhållandevis mycket sedan frågan senast ställdes i januari och är nu under det normala. Företagens syn på nuvarande uppdragsvolym är i stort sett oförändrad jämfört med förra månaden. Tre av fyra företag uppger att det är ganska svårt eller svårt att förutsäga företagets framtida affärssituation, vilket är en ökning sedan mars.

Antalet anställda uppges ha minskat de senaste tre månaderna. Anställningsplanerna de kommande tre månaderna pekar dock på en viss ökning av personalstyrkan, men det i lägre utsträckning än normalt. Andelen företag som rapporterar om brist på personal är knappt 2 av 10 för tredje kvartalet i rad. Andelen företag som anger att brist på personal är en faktor som begränsar företagets verksamhet är mycket låg. Den faktor som flest tjänsteföretag uppger begränsar verksamheten, knappt 6 av 10, är otillräcklig efterfrågan.

Det är fortsatt något fler tjänsteföretag än normalt som uppger att försäljningspriserna har ökat de senaste tre månaderna. Även på tre månaders sikt tror företagen, i större utsträckning än normalt, att försäljningspriserna kommer att öka. Lönsamhetsomdömena är fortfarande mer dystra än normalt.

Tjänstesektorn, säsongsrensade nettotal

 

Medel

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Läget

Senaste 3 månaderna

 

 

 

 

 

Företagets verksamhet

18

16

11

11

-

Efterfrågan

16

14

13

13

-

Försäljningspriser

7

6

9

9

+

Antal anställda

1

-6

-5

-9

-

Nuläge

 

 

 

 

 

Uppdragsvolym, nuläge

-26

-37

-36

-37

-

Kommande 3 månaderna

 

 

 

 

 

Efterfrågan

23

25

22

23

=

Försäljningspriser

11

19

19

17

+

Antal anställda

7

6

6

3

-

Kvartalsvisa frågor, säsongsrensade nettotal

 

Medel

okt 2024

jan 2025

apr 2025

Läget

Brist på personal, nuläge (%)

25

18

18

18

-

Lönsamhet, nuläge

-6

-19

-18

-17

-

Konfidensindikatorn fortsätter att falla

Hushållens konfidensindikator föll ytterligare i april, denna månad med 7,2 enheter till 81,6. Indikatorn har minskat med drygt 16 enheter under de senaste tre månaderna, vilket både är en kraftig och snabb nedgång. I april försvagades samtliga frågor i indikatorn och hushållen uppvisade en tydligt ökad pessimism om både den egna ekonomin och om Sveriges ekonomi. Den låga nivån på indikatorn visar på ett betydligt mer negativt stämningsläge än normalt.

Konfidensindikator och ingående frågors bidrag

 

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Diff

Läget

Konfidensindikator

94,5

88,8

81,6

-7,3

--

Hushållets ekonomi nu jämfört med 12 månader sedan

-0,8

-1,7

-3,5

-1,8

--

Hushållets ekonomi om 12 månader

-0,7

-2,8

-4,7

-1,9

--

Ekonomin i Sverige nu jämfört med 12 månader sedan

0,1

-1,0

-2,7

-1,7

--

Ekonomin i Sverige om 12 månader

0,0

-1,8

-3,2

-1,4

--

Inställning till kapitalvaruinköp, nuläge

-4,0

-3,8

-4,4

-0,6

--

Anm. Bidrag till indikatorns avvikelse från 100. På grund av avrundning summerar bidragen inte alltid exakt till avvikelsen.

Konfidensindikatorn försvagades i april för både män och kvinnor, till 81,0 respektive 80,3. Även mikro- och makroindex, som sammanfattar hushållens syn på sin egen respektive Sveriges ekonomi, minskade. Nedgången var störst i mikroindex, som även ligger på en lägre nivå än makroindex.

Konfidensindikatorer för män och kvinnor samt mikro- och makroindex

 

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Diff

Läget

Konfidensindikator män

92,4

86,8

81,0

-5,8

--

Konfidensindikator kvinnor

91,3

87,7

80,3

-7,5

--

Mikroindex

91,4

88,0

79,1

-8,9

--

Makroindex

98,7

94,2

87,7

-6,5

--

Fler hushåll än i mars tror att arbetslösheten i Sverige kommer att öka på tolv månaders sikt. Andelen hushåll som uppger att den egna arbetslöshetsrisken har ökat är högre än normalt. Det är även fler hushåll som uppger att det har blivit svårare att bedöma sin framtida ekonomiska situation jämfört med i mars.

En större andel hushåll än normalt uppger att de sparar för närvarande. Samtidigt har nettotalet för frågan om hushållets eget sparande de kommande tolv månaderna minskat och ligger nu något under det historiska genomsnittet. Hushållen planerar också att minska sina inköp av kapitalvaror under de kommande tolv månaderna och det i betydligt större utsträckning än normalt. Hushållens planer på bostadsköp, bostadrenoveringar och bilköp är fortsatt mer återhållsamma än normalt.

Hushållens inflationsförväntningar på tolv månaders sikt fortsätter att stiga och steg från 9,2 procent i mars till 9,5 procent i april. Förväntningarna på den rörliga bostadsräntan ökade på samtliga tidshorisonter. På ett års sikt förväntas den rörliga bostadsräntan vara 4,0 procent och på fem års sikt förväntas den ligga på 3,6 procent. Hushållens förväntningar på prisutvecklingen på bostäder på ett års sikt minskade till 3,0 procent.

 

Svarsdatum i förhållande till tullutspelen

Hushållen svar samlas in under de två första veckorna i varje månad². Sedan mars 2025 sker utskick av breven för enkätinloggning även till digitala brevlådor. Det innebär att de som har tillgång till Kivra får tillgång till sin enkät redan första utskicksdagen. I april månads undersökning hade 51 procent av hushållens svar inkommit till och med den 2 april (se diagram 2). Det betyder att drygt hälften av hushållen har besvarat enkäten utan vetskap om de tullar Donald Trump presenterade den 2 april och efterföljande oro på börsen. KI har därför tittat på svar inlämnade före och efter tullutspelen men kan inte uttyda några tydliga skillnader i svaren.

Diagram 2 Inkomna svar hushåll

Tullutspelhushall

Hushållsfrågor, säsongsrensade nettotal

 

Medel

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Läget

Utveckling de senaste tolv månaderna

 

 

 

 

 

Hushållets ekonomi (bättre - sämre)

4

0

-4

-13

--

Ekonomin i Sverige (bättre - sämre)

-23

-22

-35

-55

--

Risken att bli arbetslös (ökat - minskat)

-6

-6

-7

-1

-

Nuläge

 

 

 

 

 

Kapitalvaruinköp (rätt - fel tidpunkt)

1

-23

-22

-25

--

Att spara (fördelaktigt - ofördelaktigt)

14

34

28

15

+

Ekonomisk situation (sparar - skuldsätter sig)

49

64

65

63

+

Förväntningar på tolv månaders sikt

 

 

 

 

 

Hushållets ekonomi (bättre - sämre)

16

13

5

-2

--

Ekonomin i Sverige (bättre - sämre)

-11

-11

-25

-36

--

Arbetslösheten (öka - minska)

22

32

33

46

-

Köp av kapitalvaror (mer - mindre)

-9

-15

-16

-28

--

Eget sparande (troligt - inte troligt)

47

52

50

45

-

Inflation och boräntor, medelvärden i procent exklusive extremvärden

 

jan 2025

feb 2025

mar 2025

apr 2025

Uppfattad inflation nu

13,4

13,8

15,1

14,9

Förväntad inflation om 12 mån

6,9

7,5

9,2

9,5

Förväntad rörlig bostadsränta om 1 år

3,5

3,8

3,8

4,0

Förväntad rörlig bostadsränta om 2 år

3,2

3,6

3,6

4,0

Förväntad rörlig bostadsränta om 5 år

3,2

3,4

3,5

3,6

Genomsnittlig listränta¹

4,3

4,3

4,1

4,1

Prisutveckling bostäder i allmänhet, 1 års sikt

4,2

4,5

3,9

3,0

Prisutveckling egen bostad, 1 års sikt

4,0

4,0

3,7

2,9

¹ Respondenterna får information om den aktuella listräntan som ett stöd när de svarar på frågorna om den förväntade bostadsräntan på 1, 2 respektive 5 år.

Kvartalsvisa frågor, säsongsrensade nettotal

 

Medel

okt 2024

jan 2025

apr 2025

Läget

Köp av bil inom 12 månader

-57

-60

-64

-61

-

Köp av bostad inom 12 månader

-76

-83

-81

-82

--

Renovering av bostaden inom 12 månader

-26

-34

-36

-40

--

I statistikdatabasen finns hushållsstatistiken uppdelad på kön, ålder och region.

Här förklaras några av de vanligaste begreppen i Konjunkturbarometern. Mer om begrepp och metoder finns i metodboken.

Barometerindikatorn mäter det aktuella stämnings­läget i den svenska ekonomin genom att sammanfatta resultaten från företags- och hushållsbarometern. Sektorernas vikt i Barometerindikatorn är fasta. Tillverkningsindustri 40 %, Tjänstesektorn 30 %, Hushåll 20 %, Detaljhandeln 5 %, Bygg- och anläggningsverksamhet 5 %.

Konfidensindikatorer används för att sammanfatta situationen och förväntningarna i en viss bransch eller sektor. Indikatorerna revideras varje månad när tidsserierna säsongsrensas och standardiseras.

Mikroindex sammanfattar hushållens syn på sin egen ekonomi.

Makroindex sammanfattar hushållens syn på svensk ekonomi.

Sektorernas vikt i totala näringslivet uppdateras en gång per år. För nuvarande urval gäller: Tjänstesektorn 55,9 %, Handel 20,8 %, Tillverkningsindustri 19,2 %, Bygg- och anläggningsverksamhet 4,1 %.

Kvartalsvisa frågor är frågor som endast ställs var tredje månad (januari, april, juli och oktober). De enkätsvar som ligger till grund för kvartalsserier har samlats in under en enskild månad.

I statistikdatabasen är resultat som redovisas som Q1 beräknade på svar som har samlats in under april. På motsvarande sätt är resultat för:
Q2 beräknade på svar som har samlats in i juli
Q3 beräknade på svar som har samlats in i oktober
Q4 beräknade på svar som har samlats in i januari

Nettotal är skillnaden mellan andelen respondenter som svarat till exempel ökat respektive minskat eller bättre respektive sämre på en fråga.

Läget uttrycks på detta sätt i tabellen:
++ mycket starkare än normalt
+ starkare än normalt
= ungefär som normalt
- svagare än normalt
-- mycket svagare än normalt

Säsongsrensning görs för att justera för regelbundet återkommande variationer under året.

Kontakt

Johan Samuelsson

Enhetschef

08-453 59 50

johan.samuelsson@konj.se